top of page
infoblokk 2.png

2020-1.1.1-KKV-START „KKV START INNOVÁCIÓ Támogatási program”

A kedvezményezett neve: MNP Mérnökiroda Szolgáltató Kft. 

A projekt címe: „CSP kollektor rendszer vezérlésének fejlesztése és illesztése Magyarországi viszonyokhoz.”

A projekt azonosítója: 2020-1.1.1-KKV-START-2020-00123

Elnyert támogatási összeg: 19.980.000,- Ft.

A tervezett beruházás helyszíne: 7630 Pécs, Felsővámház utca 30. fsz. 1.

A projekt tervezett befejezési dátuma:  2023.01.03.

Az MNP Mérnökiroda Kft. 2008-ban beruházások tervezésére, bonyolítására, műszaki tenderek ellenőrzésére, műszaki felügyelet, tervezési feladatok, valamint szakértői feladatok ellátására alakult meg. 

Tevékenysége között fontos szerepet tölt be a megújuló, alternatív energia programok megvalósításában történő közreműködés (napenergia, geotermikus energia).

Felismerve a megújuló energia hasznosításának Magyarországi lehetőségeit, elhivatottan ebbe az irányba kezdett piaci lehetőségeket keresni a cégvezetés. Mára a referenciák és az elmúlt időszak tervezési és kivitelezési feladatai alapján folyamatosak a megkeresések és megbízások.  Elsősorban szolár rendszerekkel foglalkozik a Kft., ebből meghatározó a fotovoltaikus rendszer tervezése és kiépítése mind lakossági, mind kiserőmű szinten.

 

Lehetőségünk nyílt a CSP rendszerek Magyarországi hasznosítására, ebben a piaci szegmensben szeretnénk továbblépni. A CSP hasznosítás során a Lucida Solar kollektor hazai alkalmazásában a vezérlés továbbfejlesztését és hazai adaptálását, a vezérlés hibáinak kiküszöbölését kívánjuk megoldani mintaprojekt kutatásának keretében.

 

Innováció, fejlődési lehetőség a projekt megvalósításával:

A projekt célja a Lucida Solar szabadalmaztatott CSP kollektor termékének illesztése a magyarországi/európai klímaviszonyokhoz. A CSP kollektorok nem elterjedtek, mivel a hagyományos rendszerűek szélsőséges módon működnek. A törökországi székhelyű Lucida Solar LLC megoldotta a moduláris gyártás lehetőségét, úgy, hogy mellette üvegfedést kapott a rendszer, amivel a hőenergetikai kiegyensúlyozottsága megnőtt. Emiatt az alkalmazhatósága kitolódik területileg a mérsékeltebb éghajlatok felé. Ezen típusú modulok legnagyobb felhasználási területe, trópusi égöv azon belül a Közel-Kelet a berendezést kifejlesztő cég jelenleg legfontosabb piacai.

A projekt keretében beszerzésre és felépítésre kerül egy Lucida Solar CSP prototípus rendszer, amelyhez illesztjük a saját fejlesztésű vezérlés első prototípusát. Ez a vezérlés már alkalmas lesz a hőtechnikai mérések elvégzésére is és az ez alapján meghatározott vezérlési algoritmus tesztelésére.

A fejlesztés első lépéseként a rendszer hőtechnikai illesztését valósítjuk meg a régiós klímaviszonyokhoz, erre azért van szükség mert a trópusi/szubtrópusi körülmények között nincs szükség pl. szigetelésre, mivel a környezeti hőmérséklet is magas. Második lépésben, amennyiben a hőszigetelés a páralecsapódást a hidegebb napokon nem szűnteti meg, akkor a termék páradiffúziós tulajdonságainak fejlesztését is elvégezzük.

Amennyiben az alapvető műszaki problémák megoldásra kerülnek, harmadik lépésben a vezérlés prototípusa alapján a továbbfejlesztett rendszer komplett hardverét és szoftverét kívánjuk kifejleszteni, amely alkalmazkodik a közép európai klimatikai viszonyokhoz.

 

Célunk a projekt keretében továbbfejlesztésre kerülő rendszer prototípusának megépítése, részegységeinek fejlesztése, kidolgozása, hőtechnikai illesztése a klímaviszonyokhoz és a vezérlőrendszer optimalizálása, továbbá a működés tesztelése is. 

 

A projekt tervezett időtartama 24 hónap, mely alatt a tervezett célokat 2 mérföldkő során tervezzük megvalósítani. A projekt első szakaszában a berendezés/technológia felmérése, a hazai és európai előírások, viszonyok figyelembevételével annak részegységeinek fejlesztése történik, majd megépítésre kerül a továbbfejlesztett részegységekkel, vezérléssel a tervezett új prototípus. A projekt következő szakaszában ennek tesztelése és az eredmények dokumentálása történik, valamint a szükséges változtatások elvégzése és újabb tesztelés következik. A projekt végén az alkalmazásra kerülő technológia leírása, használati útmutatása kerül rögzítésre.

bottom of page